Arbeidsrecht

We leven in gouden tijden. Het personeel is niet aan te slepen, dus menig werknemer wordt lekker gemaakt met gouden secundaire arbeidsvoorwaarden. Een leaseauto hoort daar ook vaak bij. Voor andere functies is het noodzakelijk om een auto van de zaak ter beschikking te stellen. Wat mag je afspreken als de werknemer voor het einde van het leasecontract besluit te vertrekken? Mag je de afkoopsom op de werknemer verhalen bij een voortijdige beëindiging? Ja en nee. Ik leg het uit in dit artikel.

Afkoopsom leasecontract mag op werknemer verhaald worden

Dat wil zeggen, in het algemeen is het toegestaan. Een afspraak waarbij de werknemer een boete of afkoopsom moet betalen bij vertrek vóór het einde van de leaseovereenkomst is geldig. Dat blijkt uit diverse rechtspraak over dit onderwerp. Onder andere het Hof Amsterdam neemt zonder slag of stoot aan dat een dergelijke afspraak geldig is.

Maak duidelijke afspraken over afkoop leaseovereenkomst

Maar zorg er wel voor dat de afspraken die worden gemaakt zijn ondertekend door de werknemer. Nog belangrijker is dat de afspraken duidelijk zijn én de juiste bepalingen bevatten. De Kantonrechter Utrecht gaat niet akkoord met een boete van ruim € 1.000,-. De leaseauto is aan een andere werknemer overgedragen, omdat de afkoop hogere kosten zou opleveren. De werkgever had in een brief laten weten dat geen afkoop verschuldigd was, als de auto werd overgedragen. Dat de andere werknemer geen eigen bijdrage betaalde en feitelijk in een te dure auto reed, kwam voor risico van de werkgever.

Het Hof Amsterdam ging in de hiervoor genoemde zaak mee in de gevorderde afkoopsom, omdat de afspraak voor de werknemer helder was en de werknemer die afspraak bewust was overeengekomen.

Ook het Hof Arnhem-Leeuwarden volgt die lijn. In die zaak legt het hof de regeling echter anders uit dan de werkgever. De werkgever kreeg weliswaar een afkoopnota van bijna € 5.400,- ex btw, maar dat volgens de algemene voorwaarden maar € 2.400,- ex btw had mogen zijn. De werkgever had niet klakkeloos akkoord mogen gaan met het te hoge bedrag en kan dus niet alles verhalen op de werknemer.

Goed werkgeverschap en redelijkheid en billijkheid

Ook als de afspraken duidelijk zijn, lukt het niet altijd om de afkoopsom op de werknemer te verhalen. Soms is het verhalen van de kosten voor de afkoop in strijd met het goed werkgeverschap of naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar.

De Kantonrechter Almere zet een streep door de gevorderde afkoopsom van € 10.000,-. De werknemer had zelf een leaseauto uitgekozen, waarvan de maandelijkse kosten het maximale leasenormbedrag overstegen. Maandelijks moest de werknemer een eigen bijdrage betalen voor die extra kosten. Nadat de werknemer opzegt, wordt de auto aan een andere werknemer in gebruik gegeven. Die werknemer betaalt een flink lagere eigen bijdrage, omdat het leaseautoreglement in de tussentijd was veranderd. De rechter vond het in strijd met goed werkgeverschap als de werknemer daar de dupe van zou worden.

Ook het Hof Arnhem-Leeuwarden staat niet alle soorten afspraken toe. Allereerst ontbreekt de plicht om een boete te betalen als de auto aan een andere werknemer ter beschikking wordt gesteld. Op grond van de redelijkheid en billijkheid hoefde de werknemer geen boete te verwachten als de auto door een collega zou worden overgenomen.

De gevallen in de rechtspraak zijn divers. Duidelijk is in ieder geval dat een afkoop- of meeneemverplichting bij een leaseauto mogelijk is. Zorg ervoor dat de regeling duidelijk is en alle gevallen beslaat. Wijk je af van de regeling, wees er dan van bewust dat een rechter daar niet meer akkoord hoeft te gaan.

Heb je vragen over het verstrekken van een leaseauto of de afkoop bij voortijdige beëindiging, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Daniël Maats - arbeidsrechtadvocaat
Daniël Maats

Wat is jouw droomscenario?

Volg Daniël Maats: