Algemeen

Sociale impact, verantwoordelijkheid nemen, transparantie en duurzaamheid

BVDV eerste en tot nu toe enige advocatenkantoor met B Corp certificaat.

Komende maand zijn wij alweer 5 jaar officieel gecertificeerd als ‘B Corp’ (Benefit Corporation). Wij zijn er trots op te behoren tot de mondiale beweging van organisaties die bijdragen aan een duurzame en verantwoorde samenleving. In Nederland zijn wij zijn het eerste en tot nu toe enige advocaten- en belastingadvieskantoor met dit certificaat. Wij behoorden tot de eerste tien organisaties in Nederland die zich B Corp mochten noemen. Het certificaat gaat naar bedrijven met sociale en/of ecologische impact, die verantwoordelijkheid nemen, transparant zijn én bijdragen aan de economie van de toekomst. Wereldwijd zijn er inmiddels bijna drieduizend B Corps, verdeeld over ruim dertig landen, waarvan ca 100 in de Benelux.

Impact

B Lab is een Amerikaanse organisatie die werkt aan het opbouwen van een internationaal netwerk van bedrijven die zich inzetten voor duurzame projecten. Deze bedrijven leggen de lat hoog als het gaat om sociale en/of ecologische impact, transparantie en verantwoordelijkheid. De standaarden voor bedrijfsresultaten zijn alomvattend, diepgaand en transparant. Ze meten de impact van een bedrijf op al zijn stakeholders; medewerkers, leveranciers, de maatschappij en de omgeving. Anders dan traditionele organisaties voelen B Corps zich verplicht om de impact van hun besluiten niet alleen af te wegen vanuit de belangen van hun aandeelhouders, maar ook vanuit alle andere stakeholders.
Meer info?

Bedrijfsonderzoek

Om B Corp gecertificeerd te worden vindt een uitgebreid bedrijfsonderzoek plaats en worden de volgende categorieën beoordeeld: bestuur, personeel, samenleving en omgeving. Wij scoren vooral hoog in de categorie ‘bestuur en personeel’. Andere Nederlandse B Corp bedrijven zijn onder meer Triodos, Dopper, Fairphone en Tony’s Chocolonely. Wereldwijd is bijvoorbeeld ook Ben & Jerry’s een B Corp, evenals Innocent en Patagonia.

Komende 5 jaar!

De komende 5 jaar gaan wij ons verder bezighouden met de ondersteuning van sociaal ondernemerschap. Sociaal ondernemerschap is belangrijk voor het oplossen van maatschappelijke en ecologische vraagstukken. Dat betekent niet dat je als sociaal ondernemer geen winst mag maken. Integendeel. Winst maken is juist goed, ook voor sociaal ondernemers. Zonder winst is het geen lang leven beschoren en dus niet duurzaam.

Wij ondersteunen sociaal ondernemerschap onder meer door ondersteuning van Social Impact Factory Utrecht. Het is de landelijke hotspot voor sociaal ondernemerschap, hartje Utrecht aan Vredenburg 40. Zelfstandige ondernemers, startups, scale-ups en grote organisaties komen hier samen. Er zijn diverse evenementen, waarbij F&B wordt verzorgd door Stadsbrasserie en bar de Utrechter. De Utrechter staat voor ‘normaal sociaal’ en is voor iedereen een goede manier om kennis te maken met het pand en alles wat Social Impact Factory te bieden heeft en waarvoor het staat.  

Nieuwsgierig naar BVDV en/of Social Impact Factory Utrecht en wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op via de mail: info@bvdv.nl of bel: 030 – 23 22 373.

Sjoerd van der Velden - advocaat
Sjoerd van der Velden
Volg Sjoerd van der Velden: