Ontslag van een dronken werknemer; kan dat?
26 - 03 - 2019 • Daniël Maats
Veel mensen genieten na een dag hard werken van een fris biertje of een wijntje. Even de voeten op tafel en wat anders aan het hoofd, daar is niets mis mee. Maar volgens het RIVM kijken veel Nederlanders regelmatig te diep in het glaasje. Ruim 17% is een overmatige of zware drinker. Ook het Trimbos Instituut gaat van dergelijke cijfers uit. Dat kan ook vervelende consequenties hebben. Wanneer is dronkenschap op het werk reden voor ontslag (op staande voet)?
Mag een werkgever alcohol- en/of drugstesten laten afnemen op het werk? In dit ARTIKEL lees je het antwoord.
Ontslag op staande voet wegens dronkenschap
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen; het is in de meeste gevallen geen goed idee om een werknemer op staande voet te ontslaan bij de eerste alcoholwalm. Een ontslag op staande voet is alleen mogelijk als je als werkgever een dringende reden hebt. De sanctie van een ontslag op staande voet is een laatste redmiddel, als de arbeidsovereenkomst geen moment langer meer hoeft te duren. Of daar sprake van is, hangt af van alle omstandigheden van het geval, ook van de persoonlijke omstandigheden en eventuele gevolgen van het ontslag.
In dit ARTIKEL lees je alles over ontslag op staande voet, met een gratis WWZ-voorbeeldbrief.
Dat ging in een bekende zaak van een werknemer van Dräger compleet verkeerd. De werknemer was al eerder gewaarschuwd toen hij onder invloed van alcohol op het werk verscheen, toen hij een half jaar later omviel op de stoep van het werk. Een lege drankfles rolde uit de fietstas en een alcoholtest mat 3,52 promille. Daarop volgde ontslag op staande voet, maar de rechter draaide dat uiteindelijk terug. In het HR-beleid had Dräger opgenomen dat eerst hulp zou worden aangeboden. Het ontslag was dus te snel gegeven, waardoor de arbeidsovereenkomst hersteld moest worden mét betaling van loon. Een werknemer die eenmalig straalbezopen op het werk arriveerde, mocht niet op staande voet ontslagen worden door die ene misstap.
Op Kerstborrels kan het helaas ook nogal eens uit de hand lopen, in dit ARTIKEL enkele voorbeelden.
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst
Een ontbindingsverzoek wegens het drinken op het werk of het onder invloed van alcohol op het werk verschijnen, kan aanzienlijk meer kans op succes hebben. Zo zag een piloot zijn baan aan zich voorbijvliegen toen hij met een slok op achter de stuurknuppel werd aangetroffen, zonder transitie- of billijke vergoeding.
Beleid over alcoholgebruik
Het is verstandig om duidelijk te zijn over het gebruik of de invloed van alcohol op het werk. Alle werknemers moeten ervan doordrongen zijn dat alcoholgebruik tijdens het werk of zodanig kort voorafgaand aan het werk dat de werknemer onder invloed werkt, niet is toegestaan. Als er geen beleid is, is het minder snel mogelijk om daar vergaande consequenties aan te verbinden, zoals ontslag. Als je HR-beleid instelt, denk dan na over de hulp die je werknemers met een problematische relatie met alcohol kan bieden.
Alcoholverslaving is een ziekte
Zeker lagere rechters typeren overmatig drankgebruik met regelmaat als (chronische) ziekte, omdat het wordt gezien als een alcoholverslaving. Het opzegverbod tijdens ziekte belemmert dan een te snel gegeven ontslag of een door de werkgever gewenste ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Zieke werknemers worden namelijk beschermd tegen ontslag. Als een werkgever echter kan aantonen zich maximaal te hebben ingespannen en de werknemer laat die hulp telkens aan zich voorbijgaan, dan is ontslag soms wel mogelijk.