Dierenrecht

Bij BVDV hebben we veel ervaring en affiniteit met dierenrecht. Wist je dat BVDV bijvoorbeeld de Algemene Voorwaarden voor paardenveilingen maakt en veel diergerelateerde stichtingen adviseert over statuten, ANBI’s, merkenrecht en meer?

Dierenrecht bij BVDV

Dierenrecht-advocaat Iaira Boissevain werkt al jaren in dit rechtsgebied. Dierenrecht gaat bij ons over praktische zaken waar houders van dieren mee te maken krijgen, zoals:

 • eigendom van dieren;
 • aansprakelijkheid voor schade;
 • erfelijke gebreken;
 • agressieve honden;
 • vergunningen;
 • fokkerij;
 • rescue- en asieldieren;
 • adoptiecontracten en veel meer.

Al deze onderwerpen kunnen te maken hebben met verschillende rechtsgebieden, zoals civiel recht (koop, verkoop, aansprakelijkheid), bestuursrecht (vergunningen, subsidies), strafrecht (diefstal, agressieve dieren), en veterinair tuchtrecht (dierenartsen). Omdat BVDV ook op deze rechtsgebieden veel expertise in huis heeft, kun je met elke vraag over dierenrecht goed bij BVDV terecht.
Bij ons zit je niet meteen vast aan een dure rechtszaak.

BVDV biedt ook andere mogelijkheden, zoals een eenmalig consult, een geschillencommissie, lezingen of een second opinion.

Eenmalig consult

Je zit met een juridische vraag over dieren, je hebt een geschil met iemand of je dreigt in een geschil verzeild te raken. Wat te doen? Wat je eigenlijk wilt weten is:

 • Sta ik in mijn recht?
 • Hoeveel risico loop ik?
 • Wat gaat dat kosten?

Als kantoor bieden wij daarom speciaal voor particulieren het ‘hapklare brok’ consult. Zit u met een vraag of wenst u een eenmalig of kort advies? Lees hier over de mogelijkheden.

Geschillencommissie gezelschapsdieren: praktisch, snel en goedkoop

Een eerlijke advocaat zal veelal aanraden om niet te procederen, omdat het bedrag van het dier dat niet waard is, maar dat geeft bij de betrokkenen een gevoel van onrechtvaardigheid. Bij BVDV bieden we daarom de mogelijkheid om het geschil wel op juridische gronden te laten beoordelen, maar zonder dat dat onoverzichtelijk veel geld kost. Speciaal hiervoor hebben wij een geschillencommissie gezelschapsdieren in het leven geroepen. Meer weten over de mogelijkheden? Hier leest u meer over de Geschillencommissie.

Procederen over dieren: voelen mag, denken moet

Soms is een juridische procedure de enige uitweg. Bijvoorbeeld omdat je door de andere partij niet wordt gehoord of omdat je zelf voor de rechter wordt gedaagd. Bij BVDV hebben alle advocaten natuurlijk een gedegen proces-opleiding gevolgd. Je kunt daarom altijd bij ons terecht.

Een procedure rond een dier is altijd extra emotioneel. De dierenrecht-advocaten van BVDV weten dit en hebben hier ervaring mee.

Wat kost procederen?

Procederen is kostbaar. BVDV werkt niet met een “toevoeging” (door de overheid gefinancierde rechtsbijstand). Wel houden wij de uurtarieven zo laag mogelijk, heel veel lager dan gemiddeld. Bij BVDV is het altijd mogelijk om een vrijblijvende prijsopgave te vragen en om vooraf een prijsafspraak te maken.

Wie procedeert om een koe, geeft er één toe.

Lezingen over dieren: altijd Recht uit de praktijk

Advocaat praktisch dierenrecht Iaira Boissevain is gepokt en gemazeld in het geven van lezingen en onderwijs over dieren en recht. Ben je op zoek naar een interactief onderdeel voor je ledenvergadering, intervisiegroep, studiedag of andere bijeenkomst? Bel of mail voor de mogelijkheden. Iedereen die een lezing van Iaira heeft bijgewoond, kan getuigen dat recht ineens niet meer zo saai is als het van buitenaf lijkt. Door middel van vermakelijke voorbeelden leer je veel over je eigen situatie.

Elk onderwerp is mogelijk

Heb je een speciaal verzoek voor een onderwerp? Alleen over konijnen, of juist over paarden? Alleen strafrecht? Puppy’s? Straathonden? Een juridische blik op recent dierennieuws? Alles is bespreekbaar. Uiteraard hebben wij zelf ook suggesties voor mogelijke onderwerpen. Daarbij raden we altijd aan om een keuze te maken, omdat we je willen behoeden voor een avond waarbij de bezoekers veel te laat thuis zijn. Een lezing in het Engels is geen enkel probleem.

Onderwerpen en organisaties waar Iaira onder andere te zien en te horen is geweest:

 • Fokkerstour van de Raad van Beheer
 • Veterinaire intervisiegroepen en –congressen
 • Diverse honden– en paardenopleidingen
 • Universities Federation for Animal Welfare (UFAW) in Portsmouth UK
 • Een studiedag van de Europese Commissie
 • Het internationale companion-animals congres van Dogs Trust International

Second opinion rechtszaak dieren

Als je een rechtszaak begint of voor de rechter wordt gedaagd, kun je hierover advies krijgen van je rechtsbijstandsverzekeraar. Het kan zijn dat je het niet eens bent met dit advies. Misschien gaat het lijnrecht in tegen jouw rechtvaardigheidsgevoel, misschien ben je van mening dat het advies niet ingaat op iets wat jij belangrijk vindt, of misschien speelt er een andere reden.

Veel rechtsbijstandverzekeringen hebben de mogelijkheid om een second opinion te vragen bij een onafhankelijke derde. Als jouw zaak over dieren gaat, en je meer wilt weten van een advocaat die thuis is in deze materie, dan kun je praktisch dierenrecht specialist Iaira Boissevain hiervoor inschakelen. Neem echter wel altijd eerst contact op met je rechtsbijstandverzekeraar en kijk goed naar de polisvoorwaarden. Juist bij rechtszaken over dieren is “waarde” een belangrijk woord. Als de verzekeraar akkoord is met de aanvraag voor een second opinion, dan kun je het e-mailadres doorgeven van Iaira Boissevain en komt alles in orde.

Dierenrechtadvocaat

Zoek je een dierenrecht-advocaat maar vind je op deze pagina niet wat je zoekt? Neem dan contact met ons op.