Intellectueel eigendom (IE)

Iedere ondernemer heeft te maken met Intellectueel Eigendom (IE), ook wel Intellectual Property (IP) genoemd. De handelsnaam van uw onderneming is bijvoorbeeld een intellectueel eigendomsrecht.

Naast de handelsnaam bestaat een breed scala aan beschermde intellectuele rechten. De meeste ondernemingen houden zich bijvoorbeeld bezig met innoveren, investeren, (product)ontwikkeling en marketing. Intellectueel eigendom speelt daarbij een grote rol. Bij intellectuele eigendomsrechten kunt u onder andere denken aan uw website, merken, domeinnamen, logo’s, technische innovatie, nieuwe producten, slagzinnen, reclame en software.

Bescherming van IP

Investeert u veel tijd en moeite in de ontwikkeling en het vermarkten van iets unieks of iets nieuws? Dan is het vervelend als de concurrent daar zomaar van kan profiteren. Bovendien is het belangrijk dat u uw eigendomsrechten ook actief beschermt, omdat IE/IP zonder handhaving haar waarde kan verliezen.

Wat voor soort IP is bij uw onderneming relevant en hoe kunt u uw IP beschermen? De advocaten van BvdV kunnen u hierover adviseren en beoordelen of u uw IP op de juiste manier heeft veiliggesteld, bijvoorbeeld door uw IP op de meest gunstige wijze onder te brengen in een bepaalde entiteit.

Intellectueel eigendom biedt kansen

Als u uw intellectuele eigendomsrechten op de juiste manier vastlegt, dan kan dit uw investeringen beschermen en uw marktaandeel optimaliseren. Bovendien biedt IE/IP diverse mogelijkheden op het gebied van exclusiviteit, verkoop, licentieverlening, verpanding, fiscale voordelen en subsidies. Hier liggen dus kansen voor iedere ondernemer.

Procederen

Vaak is het bij een conflict over intellectueel eigendom noodzakelijk om snel in actie te komen. Als inbreuk wordt gemaakt op uw IP, dan kan dat verwarring creëren in de markt. Als een concurrerende partij bijvoorbeeld onder uw handelsnaam – of een naam die daar sterk op lijkt – producten verkoopt, dan is het zaak dat daartegen meteen stappen worden genomen.

Vaak is de eerste stap een sommatie te sturen. Soms is echter een procedure nodig om te zorgen dat het onterechte gebruik van uw handelsnaam (dan wel uw merkrecht, octrooi, modelrecht of auteursrecht) wordt gestaakt.

Vorderingen

Mogelijke vorderingen zijn dan onder andere:

  • een verbod om de inbreukmakende naam nog te voeren
  • een voorschot op schadevergoeding
  • inzage in de administratie om de schade te kunnen begroten en/of
  • een rectificatie op internet of op andere wijze

Ook op het gebied van bewijsbescherming zijn er diverse mogelijkheden in het intellectuele eigendomsrecht. Of u nu wilt optreden tegen oneerlijke concurrentie of als iemand u beschuldigt van een inbreuk op IP van een ander; onze advocaten hebben expertise op het gebied van het intellectuele eigendomsrecht en kunnen u hierin bijstaan.