Merkregistratie & modelregistratie

De advocaten van BVDV registreren en beschermen wat uw onderneming uniek maakt. Om uw bedrijfsnaam of merk als intellectueel eigendom goed te beschermen, is een merkregistratie noodzakelijk. Wij registeren uw bedrijfsnaam of merk, waarna uw merk 10 jaar beschermd is. Met een merkregistratie krijgt u een exclusief recht en zorgt u dat anderen uw merk niet kunnen gebruiken.

Als u hieronder op ‘Registratie merk’ klikt, dan ontvangt u vrijblijvend onze prijslijst voor merkregistraties. Als u hieronder op ‘Check beschikbaarheid merk’ klikt, dan ontvangt u binnen 24 uur vrijblijvend een onderzoek waaruit volgt of uw merk nog beschikbaar is.

Registratie merk
Check beschikbaarheid merk

Merkregistratie

Het is belangrijk om de naam van uw bedrijf of uw merk te registreren. Om het exclusieve recht op uw naam te krijgen, moet u uw merk inschrijven. Zonder inschrijving kunnen concurrenten of anderen gebruik maken van uw naam of merk. En als iemand u voor is en de naam of het merk van uw bedrijf eerder registreert, dan betekent dit dat u daar geen gebruik meer van kan maken. Met een registratie krijgt u een monopolie op uw bedrijfsnaam of merk. Dit kan bescherming zijn in de Benelux bij het BOIP, in Europa bij het EUIPO of internationaal via WIPO.

Waar registreer ik mijn merk?

Waar uw merk geregistreerd wordt is afhankelijk van waar uw onderneming actief is. Daarbij kan ook alvast rekening worden gehouden met activiteiten in de toekomst, want een merk is 10 jaar geldig en kan oneindig verlengd worden. Een merkregistratie bij het BOIP – Benelux Office for Intellectual Property – zorgt ervoor dat uw merk beschermd wordt in de Benelux. Bent u ook actief buiten de Benelux, dan kan u ervoor kiezen om een Europese registratie te doen bij het EUIPO. Vaak is een registratie bij het BOIP in de Benelux de basis. Het is namelijk mogelijk om nu alvast uw merk te registreren bij het BOIP, en de merkregistratie vervolgens op een later moment internationaal uit te breiden naar een Europese registratie of een andere internationale registratie.

Hoe registreer mijn merk?

Het registreren van een merk is nodig om intellectuele eigendomsrechten goed te beschermen. Hoe de registratie in zijn werk gaat, is afhankelijk van wat u precies wil beschermen. Is dit bijvoorbeeld uw bedrijfsnaam, of is het een logo? Er zijn veel mogelijkheden voor een merkregistratie, zo kunt u ook denken aan de registratie van slagzinnen, klanken, kleuren of zelfs hologrammen. De basis bescherming is vaak de naam van uw bedrijf of product. De visuele aspecten die uniek zijn voor uw onderneming, zoals een logo, kunnen daarnaast ook beschermd worden. Het is wel belangrijk dat uw merk onderscheidend vermogen heeft. Om voor registratie in aanmerking te komen, mag het merk bijvoorbeeld niet beschrijvend zijn. BVDV kan u helpen om te kijken wat u het beste kunt beschermen en de juiste strategie te bepalen.

Voor welke activiteiten of producten registreer ik mijn merk?

​​Als u uw merk gaat registreren, dan is het belangrijk om goed te omschrijven voor welke producten en activiteiten u het merk gaat gebruiken. Het is dan van belang om ook alvast naar de toekomst te kijken, zodat uw toekomstige activiteiten ook onder de bescherming van uw merk vallen. De advocaten van BVDV denken graag met u mee over de activiteiten en producten waarvoor u uw merk kan registreren.

Modelregistratie

Het is belangrijk om de unieke ontwerpen en creaties van uw bedrijf of uw merk te registreren. Design en vormgeving kunt u beschermen door de registratie van een model. Om het exclusieve recht op uw design of vormgeving te krijgen, moet u uw ontwerp als model inschrijven. Zonder inschrijving kunnen concurrenten of anderen gebruik maken van uw ontwerp. En als iemand u voor is en uw ontwerp eerder registreert, dan betekent dit dat u daar geen gebruik meer van kan maken. Met een registratie krijgt u een monopolie op uw ontwerp. Uw ontwerp moet dan wel nieuw zijn en een eigen karakter hebben. Een modelregistratie biedt 5 jaar bescherming en dit kan iedere 5 jaar worden verlengd tot maximaal 25 jaar. Dit kan bescherming zijn in de Benelux bij het BOIP, in Europa bij het EUIPO of internationaal via WIPO.