Algemeen

Valt je iets aan ons op? Dat kan. Want vanaf vandaag kiezen wij ervoor om wegwerpwaterflesjes te verbannen uit ons kantoor.

Goed nieuws, toch? Dat denken wij ook.

Wij geloven dat we met kleine, dagelijkse handelingen kunnen voorkomen dat grote hoeveelheden wegwerpwaterflessen in onze oceanen belanden. Daarom hebben wij ons aangesloten bij de Dopper Wave en de verklaring ondertekend om:

  1. Wegwerpwaterflessen uit onze organisatie te bannen
  2. Collega’s en bezoekers aan te moedigen kraanwater te drinken waar en wanneer dat kan
  3. Iedereen eraan te herinneren om altijd zijn/haar herbruikbare waterfles bij zich te hebben
  4. Andere organisaties en mensen te inspireren om zich ook aan te sluiten bij de Dopper Wave

Dit betekent dus dat je vanaf nu geen wegwerpwaterflesjes meer zult vinden op ons kantoor.

Waarom we dit  doen

Elke minuut belandt er een vrachtwagen vol plasticafval in onze oceanen. In diezelfde minuut worden er wereldwijd 1 miljoen plastic wegwerpflesjes verkocht. (Oei.) Gelukkig kunnen wij daar wat aan doen en ons steentje bijdragen aan de strijd tegen plasticvervuiling.

Een aantal feiten en cijfers:

  • Elke minuut worden er wereldwijd 1 miljoen plastic wegwerpflesjes gekocht. Daar doen wij niet langer aan mee!
  • Wegwerpwaterflessen worden gemaakt van olie en andere fossiele brandstoffen afkomstig uit een zeer vervuilende industrie.
  • Slechts 9% van al het geproduceerde plastic is ooit gerecycled. De rest wordt gestort op een vuilnisbelt, verbrand of eindigt als zwerfafval.
  • 8 miljoen ton plastic eindigt elk jaar in onze oceanen. Dat verklaart waarom 80% van al het afval in de oceanen uit plastic bestaat (en daarvan is 49% wegwerpplastic).
  • Tenzij we nu iets doen, schat men in dat in 2050 het gewicht aan plastic in de oceanen groter zal zijn dan het gewicht aan vissen.

Maar gelukkig is er ook goed nieuws

Het moge duidelijk zijn, het tijd is voor actie. Voor ons betekent dit dat we nu, vandaag, alle wegwerpwaterflessen verbannen en ons aansluiten bij de Dopper Wave. Dat klinkt misschien weinig indrukwekkend in het grote (plastic)plaatje, maar we doen dit niet alleen. Want jij doet ook mee, toch?

Precies. Ben je benieuwd wat jij kunt doen? Of heb jij tips voor wat we morgen kunnen proberen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Martina van Eldik
Volg Martina van Eldik: