Marie-José Cools

Marie-José Cools

Advocaat

Aandachtsgebieden

Mijn praktijk is grotendeels gericht op ondernemingen die in financiële problemen verzeild zijn geraakt en hun bestuurders.
Dat doe ik als curator in faillissementen, maar ook als adviseur van bestuurders en commissarissen die betrokken raken in zo’n situatie.
Zij willen dan graag weten wat nog wél en wat niet geoorloofd is en voor het antwoord daarop kan ik putten uit jarenlange kennis en ervaring als curator.

Hoewel het ‘gericht zijn op ondernemingen’ misschien afstandelijk klinkt, gaat het mij vooral om de mensen die er werken en voor wie het voortbestaan van hun werkkring belangrijk is.

Vanaf 1982 ben ik werkzaam als advocaat, eerst 5 jaren bij CMS, daarna ruim 30 jaren als mede-oprichter bij De Advocaten van Van Riet en sinds 1 juli 2019 bij Bruggink en van der Velden. Allemaal in Utrecht, de stad waar ik ben opgegroeid en waar ik in mijn studententijd in opdracht van de VVV Utrecht Engelse en Franse toeristen rondleidde.

Specialisaties

Mijn specialisme ligt bij het insolventie- en faillissementsrecht, governance en bestuurdersaansprakelijkheid.
In het recente verleden deed ik ervaring op met de aansprakelijkheid van accountants.

Opleiding en specialistenverenigingen

Na mijn studie Rechten aan de Universiteit Utrecht volgde ik met succes de postdoctorale specialisatie opleiding Faillissementsrecht aan de Grotius Academie van de Radboud Universiteit te Nijmegen. Enige jaren later de leergang Financiële Economie voor curatoren aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.
Ik ben lid van de specialistenvereniging Insolad.

Ik heb plezier in mijn werk en de persoonlijke contacten die dat meebrengt en ga er graag nog jarenlang mee door.