Merkregistratie & modelregistratie

Wat is nou een goede, duurzame handelsnaam?

Een handelsnaam is de naam die je gebruikt voor je onderneming. Die naam kun je ook als merk registreren, maar noodzakelijk is dat niet. Een handelsnaamrecht ontstaat namelijk automatisch zonder registratie, simpelweg doordat een onderneming er gebruik van maakt (en niet – zoals vaak gedacht wordt – door een KVK inschrijving).

Een goede, duurzame handelsnaam is in ieder geval niet ‘Sustainable Consulting’ voor advies over duurzaamheid, ‘Green Capital’ voor impact investeerders of ‘Eco Products’ voor duurzame producten.

Ik zie een enorme hoeveelheid van dit soort handelsnamen voorbij komen. Het is dan een kwestie van tijd totdat verwarring optreedt door een vergelijkbare handelsnaam van een ander bedrijf. En kun je daar dan iets tegen beginnen omdat je eerder was?

Ondanks het ‘first come, first served-uitgangspunt’ is dat lastig bij beschrijvende handelsnamen (al gaan wij uiteraard toch ons best doen als het gebeurt). Een naam die de onderneming of de diensten/producten beschrijft krijgt weinig bescherming van de Handelsnaamwet. Dan komt de concurrent al snel weg met een kleine afwijking, ook al kijkt een rechter naar alles wat speelt in een zaak om te beoordelen of verwarringsgevaar bestaat.

Onze tips voor de bescherming van duurzame handelsnamen:
1. vermijd als het even kan algemene duurzaamheidsaanduidingen als ‘impact’, ‘green’ en ‘sustainable’; of
2. geef daar een creatieve draai aan (in de richting van ‘greengreen’ of ‘iiimpact’); of
3. voeg iets origineels toe aan de handelsnaam, zoals een zelf bedachte naam of een bijzonder logo.

Vragen over jouw handelsnaam? Neem gerust contact op met de IP advocaten van BVDV: Martina van Eldik of Hidde Spaan. We denken graag met je mee.

BVDV werkt zelf op basis van een Impact Business Model en is B Corp gecertificeerd. Wij begrijpen duurzaamheid.

Martina van Eldik
Volg Martina van Eldik: