Civiel Recht

Juridische toepassingen

Van blockchain wordt veel verwacht. Blockchain wordt vergeleken met een digitaal grootboek, waarbij gegevens gedistribueerd worden opgeslagen, decentraal bijgewerkt en gesynchroniseerd. Er ontstaat een transparant en chronologisch overzicht van transacties. Wijzigingen kunnen niet onopgemerkt worden aangebracht. Het is daarmee transparant en verifieerbaar.

‘Een digitaal grootboek, transparant en verifieerbaar’

De nodige kritische geluiden zijn er ook. Zie bijvoorbeeld De Correspondent, 25 augustus 2018: ‘De blockchain, een oplossing voor bijna niets’. Een interessant artikel, zoals meestal bij De Correspondent.

Toegegeven, ik heb weinig verstand van techniek en nog minder van blockchain. Ik meen evenwel dat blockchaintechniek interessant is voor juridische toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan het certificeren van vermogen waarmee de juridische eigendom en het economische belang worden gescheiden. Of andere manieren waarmee die scheiding kan worden bewerkstelligd.

‘Registratie en overdracht van economische eigendom in de blockchain’

Bedrijfsopvolging en medewerkersparticipatie – economische eigendom ’tokenizen’

De scheiding van juridische en economische eigendom kan spelen bij bedrijfsopvolging of medewerkersparticipatie. Registratie en overdracht van economische eigendom zou prima ‘in de blockchain’ moeten kunnen. En de economische eigendom kan in kleinere stukjes worden ‘geknipt’ door die verder te ’tokenizen’.

Dergelijke tokens worden dan Security Tokens genoemd, tokens die verhandeld kunnen worden op een blockchain en die een economisch belang vertegenwoordigen. Dit in tegenstelling tot de bekendere Utility Tokens, tokens die geen onderliggende waarde vertegenwoordigen maar enkel als crypto valuta worden gebruikt.

‘Een platform waarop medewerkers economische belangen –  in de onderneming waarvoor zij werkzaam zijn – kunnen verhandelen’

Medewerkersparticipatie – verhandelen van economische belangen

Het is een interessante ontwikkeling. Kijk bijvoorbeeld eens bij Stem – private stock on the blockchain. Stem houdt zich bezig met medewerkersparticipatie in de blockchain. Het is een platform waarop medewerkers economische belangen –  in de onderneming waarvoor zij werkzaam zijn – kunnen verhandelen. Het gaat vooralsnog niet om aandelen in de strikte juridische betekenis (aangezien voor levering daarvan een notaris nodig is), maar om certificaten of andersoortige economische eigendomsrechten.

Wij adviseren Stem over verschillende juridische aspecten van haar blockchaintoepassing. Feitelijk helpen wij elkaar, omdat wij in het ontwikkelproces leren van Stem. Zo worden ook wij gaandeweg wijzer.

Meer weten? Neem contact op met Sjoerd van der Velden.

Sjoerd van der Velden - advocaat
Sjoerd van der Velden
Volg Sjoerd van der Velden: