Juridische toepassingen
Van blockchain wordt veel verwacht. Blockchain wordt vergeleken met een digitaal grootboek, waarbij gegevens gedistribueerd worden opgeslagen, decentraal bijgewerkt en gesynchroniseerd. Er ontstaat een transparant en chronologisch overzicht van transacties. Wijzigingen kunnen niet onopgemerkt worden aangebracht. Het is daarmee transparant en verifieerbaar.
‘Een digitaal grootboek, transparant en verifieerbaar’
De nodige kritische geluiden zijn er ook. Zie bijvoorbeeld De Correspondent, 25 augustus 2018: ‘De blockchain, een oplossing voor bijna niets’. Een interessant artikel, zoals meestal bij De Correspondent.
Toegegeven, ik heb weinig verstand van techniek en nog minder van blockchain. Ik meen evenwel dat blockchaintechniek interessant is voor juridische toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan het certificeren van vermogen waarmee de juridische eigendom en het economische belang worden gescheiden. Of andere manieren waarmee die scheiding kan worden bewerkstelligd.
‘Registratie en overdracht van economische eigendom in de blockchain’
Bedrijfsopvolging en medewerkersparticipatie – economische eigendom ’tokenizen’
De scheiding van juridische en economische eigendom kan spelen bij bedrijfsopvolging of medewerkersparticipatie. Registratie en overdracht van economische eigendom zou prima ‘in de blockchain’ moeten kunnen. En de economische eigendom kan in kleinere stukjes worden ‘geknipt’ door die verder te ’tokenizen’.