Is steward-ownership interessant voor mijn onderneming? Een stappenplan.
09 - 03 - 2023
Door het nieuws dat de oprichter van Patagonia zijn aandelen weggaf om klimaatverandering te bestrijden, kwam steward-ownership weer wat meer in beeld bij bedrijven en ondernemers. Dit is namelijk een mooi voorbeeld van een juridische structuur die de onderneming helpt om haar maatschappelijke, duurzame of sociale missie te waarborgen. Zeggenschap en economisch belang worden gesplitst, zodat de onderneming zich volledig op haar missie kan focussen en de ‘stewards’ aan de touwtjes trekken.
Steward-ownership wordt bekender: steeds meer (beginnende en lopende) ondernemingen hebben de wens om hun missie te beschermen en denken erover na om hun structuur steward-owned in te richten. Wanneer en waar begin je?
Wanneer?
Bij de start van een nieuwe onderneming komt veel kijken. Ondernemingsplan maken, strategie bepalen, klanten werven: noem maar op. Alhoewel je dus waarschijnlijk al meer dan genoeg te doen hebt, kan het toch handig zijn om de structuur van je onderneming in een vroeg stadium al steward-owned op te zetten. In een vroeg stadium zijn er namelijk nog niet zoveel betrokkenen waarmee je rekening hoeft te houden. Hoe verder je onderneming is, hoe meer mensen iets van je structuurwijziging moeten of zullen vinden. Bijvoorbeeld investeerders: in een bestaande structuur hebben investeerders vaak bepaalde zeggenschapsrechten. Iedere investeerder heeft andere wensen qua betrokkenheid en (zeggenschaps)rechten, en door de structuurwijziging zullen hun huidige rechten veranderen. Het kan dat niet alle investeerders dit willen. Dit kan dan de wens om steward-owned te worden belemmeren. Als je structuur al staat voordat investeerders betrokken worden, dan trek je hoogstwaarschijnlijk ook investeerders aan die juist graag in steward-owned bedrijven willen investeren.
Hoe verder je onderneming is, hoe meer betrokkenen er zijn om rekening mee te houden. Dat hoeft ondernemingen er natuurlijk niet van te weerhouden om alsnog voor steward-ownership te gaan (juist niet!). Waar een wil is, is een weg. De weg is wellicht wat langer en wat hobbeliger, maar het mooie aan steward-ownership is dat het mogelijk is in verschillende vormen en maten. Er is dus ook een vorm/maat die voor jouw lopende onderneming met verschillende betrokkenen past.
Waar?
En dan ben je eruit: je wil je onderneming graag steward-owned structureren om de missie van je onderneming te beschermen. Waar begin je?
De eerste stap is nadenken over waarom je de missie wil beschermen, wie er bij de onderneming betrokken zijn of zullen worden, wie welke rol dient te hebben binnen de onderneming en wat voor dividendbeleid je wil hanteren. Indien gewenst, kan We Are Stewards je hierbij helpen. Vervolgens kan er worden nagedacht over (de invulling van) de passende juridische structuur. Er is geen standaard steward-ownership structuur. Iedere onderneming is anders en heeft andere behoeften. Of je nu kiest voor een besloten vennootschap met een stichting administratiekantoor, een coöperatie met superleden, of een gouden aandeel structuur, ieder traject kost tijd en denkwerk. Wij helpen graag bij het uitwerken van de passende juridische structuur voor jouw steward-owned onderneming.
Tot slot
Dient bij jouw onderneming de missie vóór de winst te gaan? Wil jij de missie van jouw onderneming beschermen? Dan biedt steward-ownership een uitkomst. Het opzetten van een goede structuur kost tijd en vergt denkwerk. Maar hoe eerder je de structuur opzet, hoe minder betrokkenen je hoeft te overtuigen dat dit de juiste structuur voor jouw onderneming is. Of je nu aan de start van jouw onderneming staat of je bestaande onderneming wil omvormen tot een steward-owned bedrijf, wij denken graag met je mee!
Meer weten over steward-ownership? Lees dan onze vorige blogs (Een sociale structuur: steward-ownership en Steward-Ownership: niet alleen voor wereldverbeteraars), of neem vrijblijvend contact met ons op.
BVDV is zelf B Corp en ondersteunt sociaal ondernemers en Social Impact Factory Utrecht, de fysieke hotspot voor sociaal ondernemerschap. BVDV is ook lid van Stewards NL. Stewards NL is een initiatief van We Are Stewards en brengt steward-owned bedrijven, investeerders en juridisch adviseurs samen om ideeën en kennis uit te wisselen.