Ontslag wegens wangedrag tijdens de Kerstborrel
17 - 12 - 2019 • Daniël Maats
De Kerstman is onderweg, we ontkomen er niet meer aan. Deze week krijg je een bloemlezing van mij over alles wat er arbeidsrechtelijk allemaal mis kan gaan tijdens de Kerstviering. En daar komt menig vallende ster in voor.
Meppende metselaar vliegt de directeur aan
Een 58-jarige metselaar blijkt niet goed tegen de drank te kunnen. Tijdens de jaarlijkse kerstborrel krijgt hij het aan de stok met de directeur en er volgt een weinig opbouwend gesprek. De directeur kapt het af. Collega’s grijpen in en adviseren hem om de rit huiswaarts te maken. De man is helaas koppig, houdt de wacht bij de uitgang van het café en probeert de baas aan te vliegen als hij naar buiten stapt, terwijl hij ondertussen duidelijk maakt dat het hem niet om een knuffel te doen is. Ontslag op staande voet wegens agressief gedrag en bedreiging is zijn kerstbonus.
Geheel terecht, vindt het Hof Arnhem-Leeuwarden. Dat hij te diep in het glaasje had gekeken, was zijn eigen schuld, ook al betaalde de baas de rekening aan de tap. Ook de diabetes en zijn leeftijd pleiten hem niet vrij. Juist vanwege die omstandigheden had hij beter moeten weten. Als laatste vond de rechter het relevant dat de metselaar na het kerstreces alweer elders met de troffel in de hand stond.
Likkende bankmanager valt collega’s ongewenst lastig
Jaap is jong en manager bij ABN Amro. De wereld is van hem, maar hij heeft er moeite mee om zijn handjes thuis te houden. Tijdens de kerstactiviteiten in 2015 loopt het de spuigaten uit. De volgende ochtend kan hij zich door zijn beneveldheid slechts flarden van de vorige avond herinneren. Hij blijkt een net gescheiden vrouwelijke collega te hebben betast en een mannelijke collega in het gezicht te hebben geslagen met de vlakke hand. Bij zijn afscheid likte hij een vrouwelijke collega in het oor. Hoppa, ontslag op staande voet volgde!
Niet terecht, vond de Amsterdamse kantonrechter in 2016. Na eerder handtastelijk gedrag bij een collega, was een stevig gesprek met hem gevoerd, maar hij had daar geen officiële waarschuwing gekregen. Doordat hij eerder niet was gewaarschuwd, vormde zijn gedrag nu geen dringende reden, ook al vond de rechter het wel ‘ernstig’.
In dit ARTIKEL lees je hoe een ontslag op staande voet wel moet, met gratis voorbeeldbrief!
Vrijpostige verkeersleider krijgt een stopsein
Een verkeersleider van ProRail met bijna 40 jaren op de teller, laat zich even lekker gaan op de kerstborrel. Volgens ProRail was de man flink beneveld toen hij een vrouwelijke collega lastig viel. Volgens de collega zou hij hebben gezegd dat ze er vroeger nog weleens leuk uitzag en jurkjes droeg. Toen zij vertelde een kilo of 6 te zijn aangekomen, vroeg hij zich hardop af waar dat was gebleven. Zij boog voorover en hij staarde ongemakkelijk lang naar haar billen en betastte hij het achterwerk diverse malen. Toen zij haar ongenoegen uitte, beet hij haar toe dat ze niets was. Meerdere collega’s hebben het gezien, waarna de man erop werd aangesproken. Hij is in boosheid vertrokken en heeft excuses aangeboden. Na een stevig staaltje speurwerk en verhoor, wordt de man op staande voet ontslagen.
Maar dat ontslag strandt bij de rechter. De rechter kijkt vooral naar de interne gedragscode. Op basis daarvan had ProRail uitdrukkelijk moeten afwegen waarom in dit geval ontslag op staande voet de gepaste sanctie was. De enkele overweging dat het paste in de context van de huidige #MeToo-discussie was onvoldoende.
Medewerker alcoholvoorlichting kruipt met een slok op achter het stuur
Een projectmedewerker van een transportonderneming heeft zin in de jaarlijkse kerstborrel. In het dagelijks leven licht hij chauffeurs voor over zuinig rijden en hoe zij op een verantwoordelijke wijze met het wagenpark kunnen omgaan. Hij had vooraf nog geregeld dat hij in de cabine van één van de vrachtwagens kon blijven slapen, maar had ’s nachts het slechte plan opgevat om toch naar huis te rijden. Onderweg veroorzaakt hij een eenzijdig ongeval. De ter plaatse gesnelde politie ontdekte een promillage van hoger dan 2.
Nadat de medewerker ter verantwoording was geroepen, wordt hij op staande voet ontslagen. Voornamelijk vanwege zijn voorbeeldfunctie was dat terecht, vond het hof. De medewerker gaf onder andere voorlichting over alcoholgebruik in het verkeer en juist hij veroorzaakt onder invloed van (veel) drank een ongeval.
Persvoorlichter GroenLinks hanteert een liberale moraal
Na het kerstdiner gaat de Tweede Kamerfractie voor een afzakkertje naar een café. Ook de persvoorlichter en een stagiaire vergezellen de groep. Als de stagiaire in nood blijkt te zijn, omdat zij niet meer naar huis kan, biedt de persvoorlichter onderdak. Zij gaat met hem mee, maar blijkt niet gediend van zijn amoureuze pogingen onderweg. Hij probeert haar te zoenen en aan te raken. De vrouw is in paniek als hij dreigt haar alleen te laten. Een angstige nacht volgt.
De stagiaire doet haar beklag en er volgt onderzoek. De man erkent dat hij zich onbetamelijk heeft gedragen en biedt zijn excuses aan. Daarop volgt een stevige reprimande. Back to business as usual, zou je denken. Toch niet, de leidinggevende bedenkt zich en wil toch van de man af. Een ontbindingsverzoek wegens verwijtbaar gedrag volgt, zonder echt succes. GroenLinks mocht niet meer op de onvoorwaardelijke waarschuwing terugkomen. Omdat de verhoudingen toch wel verstoord zijn, eindigt de arbeidsovereenkomst alsnog na afloop van de opzegtermijn én met betaling van de transitievergoeding. Toch nog een kerstbonus voor de persvoorlichter dus.