Privacy Checkup

De AVG is van toepassing!

Sinds 25 mei 2018 kan je als werkgever niet meer aan privacy van jouw werknemers ontkomen, dan moet namelijk iedereen zich keurig aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming houden. In de rest van Europa noemen ze die Europese Verordening de GDPR (General Data Protection Resolution).

Maar, wat betekent die AVG voor werkgevers?

Best wel veel en toch ook weer niet. Aan de uitgangspunten die de basis waren voor de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), daar wordt niet veel aan gemorreld. Ben je al het beste jongetje van de klas volgens de Wbp, dan zal je wat moeten tweaken.

Zin om in een verloren uur zelf alle 88 pagina's door te lezen, die vind je hier.

Staan de regels waar de Autoriteit Persoonsgegevens op moet toezien je niet helder voor ogen, dan is het de hoogste tijd om je eens in de AVG te verdiepen. Nee, dan is het tijd om aan de slag te gaan! Na het 10 stappenplan van de Autoriteit Persoonsgegevens zie je waarschijnlijk door de bomen het bos nog steeds niet, toch?

De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt ook nog eens grotere tanden. Het budget wordt in twee jaar bijna verdubbeld en gaat het mis, dan dreigt er een maximale boete van € 10 tot € 20 miljoen (of 4% van de wereldwijde jaaromzet). Privacy is dus niet alleen meer iets voor professoren of George Orwell.

Privacy Checkup door BvdV

Speciaal voor alle werkgevers maakt BvdV de Privacy Checkup. Daarmee weet je wat je moet doen om aan de AVG te voldoen, waar je risico's loopt en wat je moet aanleveren als de Autoriteit Persoonsgegevens aanklopt. In januari 2018 kan je hem aanvragen. Nu al vragen, neem dan contact met mij op via maats@bvdv.nl.

Gaat het mis, dan dreigt er een maximale boete van € 10 tot € 20 miljoen (of 4% van de wereldwijde jaaromzet). Privacy is dus niet alleen meer iets voor professoren of George Orwell.

Waar moet je aan denken:

  • Wat zijn persoonsgegevens en bijzondere persoonsgegevens?
  • Welke persoonsgegevens van jouw werknemers verwerk je eigenlijk en aan wie lever je die allemaal door?
  • Met welk doel verwerk je die gegevens en mag dat wel?
  • Moet je een verwerkingsregister bijhouden?
  • Heb je je werknemers goed geïnformeerd over de verwerking van hun persoonsgegevens?
  • Wat is de rol van de ondernemingsraad bij privacykwesties?
  • Moet je een Functionaris Gegevensbescherming aanstellen?
  • Wat is een DPIA en moet dat als werkgever?

Duizelt het je al? Na de Privacy Checkup van BvdV weet je wat je te doen staat als werkgever!

Interesse in de Privacy Checkup voor werkgevers? Stuur dan een email naar maats@bvdv.nl